Aniversare 26

Despre BEST

BEST, Board of European Students of Technology, este o organizaţie non-profit și apolitică care începând cu 1989 oferă oportunităţi de comunicare, cooperare și schimburi de experienţă pentru studenți din toată Europa.

BEST promovează „Empower diversity“ și ajută studenţii europeni de la profilul tehnic să își dezvolte o gândire internaţională, prin experienţe multiculturale în ţări europene și prin dezvoltarea abilităţii de a lucra și de a face voluntariat într-un mediu global.

CURSURI DE SEZON
JOBSHOP®
BATTLE LAB ROBOTICA
GHIDUL BOBOCULUI
EUROPEAN BEST ENGINEERING COMPETITION
BEST TRAINING WEEK
CODERUN
WORKSHOPURI INTERNATIONALE
Viziune: Empower diversity 

Diversitatea înseamnă, pentru noi, posibilitatea de a primi idei din medii diverse, deschizându-se astfel oportunitățile și mințile înspre o nouă eră a comunicării, mult mai complexă și multidirecțională.

Misiune: Developing students

Pe lângă oferirea șansei de a învăța, a călători și a se distra cu noi, studenților li se facilitează legătura cu universitățile și companiile internaționale, arătându-le posibilități despre care probabil nici nu știau că există.

A început undeva prin decembrie 1994, când Cristi Bogdan și Lucia Cristolovean au venit la Cluj și au reușit, după un scurt timp petrecut împreună, să adune laolaltă studenți clujeni dornici să afle mai multe despre spiritul BEST. Ca niște ardeleni adevărați, harnici și pricepuți, studenții clujeni au reușit, în ianuarie 1995, să înregistreze oficial organizația în România.

Primul eveniment de carieră marca BEST în Cluj-Napoca, gruparea locală impunându-se de pe atunci ca un pilon important în îndeplinirea misiunii globale: dezvoltarea studenților și suport în carieră. În prezent, la cea de-a 27 ediție, este cel mai vechi eveniment de carieră din țară, atrăgând anual circa 2000 de studenți dornici să facă primul pas spre carieră, analizând ofertele de practică și de internshipuri. Pe lângă zilele de stand, JobShop propune două evenimente dedicate dezvoltării aptitudinilor studenților, How to Start-up și Cariere de Succes, ce le oferă ocazia de a cunoaște persoane de renume ce își împărtășesc cunoștințele cu privire la realizarea unei afaceri.

Anul 1996 aduce cu el dorința de autodepășire și mult curaj. Ca dovadă, în acel an se organizează primul curs de sezon în Cluj-Napoca: “Cooperation through Internet”. Acest eveniment contribuie și în prezent la dezvoltarea academică a studenților, oferindu-le prilejul de a călători în diverse țări europene, pentru a descoperi culturi noi și a lega relații cu studenții internaționali. Interacțiunea între tineri are la bază experiențe inedite și schimburi de cunoștințe, având ocazia de a dobândi noi aptitudini din diferite arii precum business sau arhitectură. Anual, organizația reunea 25 de studenți străini, care experimentau viața și cultura în Transilvania timp de 2 săptămâni.

În varianta inițială BEC (BEST Engineering Competition), prima ediție locală a avut loc în 2007 în Cluj-Napoca, când încă erau în testare probele naționale. O schimbare interesantă în desfășurarea evenimentului s-a făcut în 2009, când întreaga competiție s-a desfășurat în 24 de ore, studenții considerând-o o adevărată provocare. În 2010, s-a concretizat dorința de a organiza etapa finală a competiție în Cluj-Napoca, găzduind astfel 150 de participanți și voluntari implicați activi în eveniment, timp de o săptămână. În prezent, EBEC este un eveniment ingineresc unic la nivel de Cluj-Napoca, proba locală fiind constituită dintr-un Case Study și un Team Design, formată din studenți dornici să își dezvolte abilitățile și să aibă parte de experiențe noi.

BEST Training Week oferă studenților oportunitatea de a-și îmbunătăți ”îndemânarea” în diverse domenii, de la cele tehnice precum Web Design, Photoshop, și altele, la cele de dezvoltare personală, antreprenoriat, organizarea timpului și oportunitatea de a deveni persoana pe care o caută angajatorul dorit. A debutat în 2011, iar numărul crescând de aplicanți și de traininguri susținute de formatori profesioniști și de companii sunt o dovadă îmbucurătoare că activitatea este bine primită, înțeleasă și cu așteptări și oportunități din ce în ce mai mari. În prezent, evenimentul este în continuă dezvoltare, aducând anual peste 400 de participanți dornici să învețe de la cei mai mari traineri la nivel național.

BattleLab Robotica este un eveniment prin care membrii BEST Cluj-Napoca își valorifică abilitățile de colaborare, ei fiind co-organizatori alături de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice Cluj Napoca. Concursul a debutat în anul 2011 și are la bază conceptul de sumo robotic apărut în Japonia la sfârșitul anilor ’80 ca o încercare de a îmbina tehnologia cu tradiția. Adaptată condițiilor autohtone, competiția constă în identificarea și eliminarea de pe suprafața de joc a robotului advers în confruntări de tip ”1 vs 1”, cu mențiunea că roboții de sumo sunt realizați în regim de autonomie de către echipe de până la patru studenți politehniști. În prezent, evenimentul este de un interes mare în rândul Universității Tehnice și a studenților acesteia, cât și a celor ce își doresc să vizioneze concursul plin de acțiune și curiozități, așteptarea deznodământului și a robotului câștigător ținând spectatorii în suspans.

Este cea mai nouă competiție IT online din Cluj-Napoca, gratuită, oferind oportunități studenților și companiilor de a testa probleme din aria software, într-un context total nou față de celelalte competiții din domeniu. Evenimentul s-a remarcat încă de la prima ediție, reunind peste 120 de concurenți pasionați de acest domeniu, pentru a-și pune în practică aptitudinile și cunoștințele prin intermediul unor provocări bazate pe programare. Concursul are o structură unică, cilindrică, formată din diferite probe oferite de către companii și una organizată de BEST Cluj-Napoca, cu câte 2 nivele de dificultate. Participanții au acces la mai multe sesiuni de training din partea companiilor, înaintea începerii concursului, oferindu-le ocazia de a se antrena în avans și a-și extinde aria de cunoștințe în domeniul tehnologiei. Echipele pot fi alcătuite din maxim 3 studenți, având posibilitatea de a-și alege dificultatea dorită pentru fiecare probă, acumulând puncte în urma realizării soluției acestora.

Ghidul Bobocului este o publicaţie marca BEST Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, adresată studenţilor din anul I de la UTCN. Scopul acestei broșuri este de a pregăti studenții din primul an cu informații relevante ce îi vor ajuta să se adapteze la viața studențească din Cluj-Napoca. Ghidul bobocului vine sub formă de broșură, distribuită atât în mediul online, cât și fizic, acesta conținând peste 60 de pagini cu informaţii utile despre: universitate, timp liber, transport, precum și alte oportunități de care aceștia pot profita. Aceasta ajunge anual la foarte mulți studenți boboci, oferindu-le un ajutor în acomodarea în nouă etapă a vieții acestora cât și prezentându-le oportunitățile din acest oraș.

De ce BEST?

Foștii membri ne oferă o parte din experiența lor în cadrul organizației, din timpul studenției, perspective ce vă vor aduce mai aproape de ce înseamnă BEST și cum vă va ajuta pe viitor implicarea în voluntariat.

"

Lucrez de 8 ani ca și șef de proiect și nu pot să nu mă gândesc la toate aptitudinile necesare pe care le-am dobândit în BEST. Practic azi, fac o muncă asemănătoare cu cea din perioada studenției. Diferența majoră e că acum sunt plătit de un angajator, iar înainte eram îndemnat doar de pasiune. Uneori mă întreb dacă BEST-ul ne schimbă după atâtea soft skills, sau dacă noi avem înclinația de a ieși din sfera ingineriei pure și BEST-ul doar ne ajută să ne dezvoltăm potențialul.

Cred că e un pic din ambele. Doar că a doua explicație e chiar misiunea asociației - "developing students"


Bogdan Bucur

/ Șef proiect Energie Regenerabilă

"

Prieteni noi, călătorii și distracție: acestea au fost lucrurile care m-au atras în BEST, acum 15 ani, când eram înca o adolescentă. Însă astăzi, dacă mă uit în spate și analizez cu ce am rămas, pot spune că datorez BEST-ului cariera mea. Am făcut primii pași în HR, recrutând membri pentru organizație, desenând procese și gestionând evenimente.

M-am îndrăgostit de L&D, livrând traininguri studenților din UT. Domeniul acesta îmi era străin înainte de BEST și nu știam ca poate fi atât de împlinitor, încât să mă specializez în identificarea și dezvoltarea talentelor din organizații și să pot spune cu sinceritate că #amceamaifrumoasameseriedinlume. Pentru mine, BEST a fost calea către vocație și credeți-mă, e incredibil să petreci cele 8-9 ore pe zi la muncă, făcând ceea ți se potrivește.


Roxana Kirali

/ Talent Development Consultant. 

"

BESTul m-a schimbat din multe perspective, m-a învățat ce înseamnă să te implici fără să aștepți nimic în schimb, să-ți dorești mai mult de la tine, să te provoci și să-i provoci pe cei din jur.

Iar Impactul asupra carierei mele profesionale este de necontestat. 

După 5 ani, m-a ajutat să depășesc așteptările mele și ale celor din jur, încât saă îmi fie încredințată răspunderea exclusivă asupra operațiunilor de foraj din Australia, Papua Noua Guinee și Noua Zeelanda.


Andrei Popa

/ APG Product and Service Delivery Manager at Schlumberger

"

Am intrat în BEST fără să am așteptări, dar chiar și acum cred că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. În cei aproape 4 ani de implicare, mi-am descoperit pasiunile, am învățat enorm și mi-am făcut prieteni pe care încă îi am aproape. Aplic zi de zi ce am învățat în BEST: leadership, project management, vânzări și multe altele.

Cred că implicarea în organizație este extrem de utilă pentru orice student, atât la nivel personal, cât și profesional.


Vlad Gliga

/ Business Development Manager at Napoca Business

"

În 2017 am aplicat pentru un job în Bangkok, la care am lucrat cu unul dintre căpitanii poliției din Bangkok Royal Thai Law Enforcement Paya Thai. Proiectul se desfășura pe parcursul a 3 luni jumătate și avea ca și scop predarea limbii engleze la modul interactiv persoanelor care activau în departament și care făceau parte din staff. La interviu cel mai mult am povestit despre BEST și cele mai multe întrebări au fost legate de activitatea mea în organizație. Multe din cunoștințele de team building și management învățate la BEST, le-am aplicat acolo.

Cu siguranță punctele în plus de la interviu au fost datorită experienței extra curriculare pe care am avut-o. La post au candidat 128 de persoane și am fost selectați 3.


Viorica Bold

/ English Communication Department Bangkok Royal Thai

"

BEST-ul m-a ajutat în cariera mea de Agent pe Bursă prin skill-urile de multi tasking deprinse din BEST, elemente care m-au ajutat foarte mult în organizarea și lucrul meu în carieră.

Un al doilea element a fost că mi-am îmbunătățit tehnica de comunicare cu clienții, element pe care l-am deprins din departamentul de Fund Raising în activitatea a mea din BEST Cluj-Napoca.


Stroian Ciprian

/ Trader Capital Market

"

“BEST”! Multe amintiri îmi vin în minte de fiecare dată când mă intersectez cu cuvântul ăsta (fie că e scris cu sau fără majuscule). Anii de facultate n-ar fi fost niciodată la fel de speciali dacă BEST-ul  nu făcea parte din ei. Și sincer, nici ceea ce fac acum nu ar fi fost la fel. Nu m-a învățat BEST-ul cum să coc prăjituri, cum să fac creme sau cum să fac torturile să arate... ca niște torturi (cu accent pe “o”), dar m-a învățat bine un lucru: ce înseamnă curajul! M-a învățat să nu îmi mai fie teamă de neprevăzut, m-a învățat să fiu mai sigur pe mine și pe ideile pe care le am, m-a învățat să vorbesc atunci când am ceva de spus și poate cel mai important, m-a învățat că prin multă muncă, determinare și dorință, poți să realizezi tot ceea ce îți propui!

Tot ceea ce am învățat de la voi (și zic “voi” pentru că exact așa erau și oamenii cu care am lucrat cot la cot în anii de BEST) pun acum în practică și mă ajută să îmi fac treaba exact așa cum trebuie făcută. Important e cu ce te alegi în urma călătorie și cum aplici mai departe lucrurile pe care le-ai învățat! Prea siropos? Poate! Dar 100% adevărat! Pentru asta (și multe altele) voi fi “veșnic recunoscător” BEST-ului!


Mihai Natea

/ Founder Mr. Cake Cluj-Napoca. Membru BEST din 2011

"

Am intrat în BEST pentru a cunoaște oameni noi cu care să-mi fac amintiri faine și cu care sa mă distrez, și cam asta am făcut. Nu m-am concentrat prea tare pe latura mai “serioasă” a BEST-ului, dar pe ici colo cele două se suprapuneau și am avut inevitabil contact și cu partea asta. De atunci fost pus în nenumărate situații în care am folosit ce am văzut în BEST, de la organizarea departamentelor,  comunicarea cu oamenii pe care îi coordonez, organizare de evenimente și altele.

Fără să îmi dau seama am învățat multe din acele experiențe avute în BEST și abia câțiva ani mai tarziu am înțeles că am rămas cu mult mai mult decat amintiri frumoase și prieteni.


Kevin Armenean

/ CTO at Betty Ice

  • Str. Constantin Daicoviciu 15, Camera 708, Cluj-Napoca, Cluj, Romania, 400020
  • cluj@best.eu.org

Contact

You can contact us using the form below for more information or for any concern regarding our organization.

Name*
Email*
Message
0 of 350

Follow us on our social networks!

Copyright © 2021 BEST Cluj-Napoca | All Rights Reserved

Verified by ExactMetrics